Шість простих правил застосування номерних індикаторних пломб

Особливу увагу необхідно приділяти контролю, обліку, правильній установці, зніманню, перевірці та, за потреби, криміналістичній експертизі.
1. Купувати пломби, вести їх облік, проводити встановлення й знімання повинні уповноважені на це працівники. Це повинні бути найчесніші люди вашої фірми. Платіть їм гідну зарплату, щоб не виникло спокуси піти на посадовий злочин!

При купівлі пломбувальних пристроїв необхідно перевірити, щоб на кожному з них був присутній логотип і стояв оригінальний серійний номер.
Кожен пломбувальний пристрій виробництва групи компаній «Укрпломба» має свій, неповторний, індивідуальний номер.

2. Дві – три пломби з кожної партії необхідно залишити як зразок на випадок проведення криміналістичної експертизи. Кожна пломба має свій неповторний ідентифікаційний номер, тому її підробка коштує дорого, але заради наживи шахраї йдуть на підробку. Щоб викрити їх і потрібен зразок!

3. Строк зберігання знятих пломб визначається видом товару й внутрішніми інструкціями транспортної компанії. Назвати конкретний строк неможливо, оскільки в одному випадку ви перевозите швидкопсувні продукти з обмеженим терміном реалізації, а в іншому – звичайний товар, який може пролежати на складі кілька місяців! У будь-якому випадку зберігати пломби необхідно до того моменту, поки замовник транспортних послуг може висунути вам претензію.

4. Пломби повинні зберігатися в недоступному для сторонніх осіб місці, краще в надійному сейфі, який і сам підлягає опломбуванню, і видаватися/здаватися уповноваженою особою (див.п. 1).

5. Надходження і витрачання пломб фіксується в окремих журналах (основний і дублікат), у яких записують інформацію про: дату й час установки/знімання пломби, реєстраційний номер транспортного засобу, тип, контрольний номер і логотип пломби, пункт призначення вантажу, особу, що встановила/зняла пломбу, а також водія, що перевозить вантаж.

6. На пломбі, що знімається, не повинно бути слідів несанкціонованого знімання, підозрілих міток, подряпин або зміни кольору, яка може виникнути при нагріванні пломби. Якщо пломбувальний пристрій викликає підозру, насамперед, робимо позначку в товарно-транспортній накладній про те, що на пломбі видні сліди пошкодження, пломбу пакуємо і направляємо на експертизу до Експертної служби МВС.