Контрольні й силові пломби

Історія пломбувальних пристроїв нерозривно пов’язана з історією товарно-грошових відносин. З появою матеріальних цінностей з’явилися й засоби для їхнього захисту: замки й охорона. Але жоден замок на 100% не гарантує захист від кримінального відмикання, а людський фактор і в наш час є слабкою ланкою систем безпеки.

Віддавна люди намагалися визначити факт несанкціонованого (як правило кримінального) доступу до своїх матеріальних цінностей. Так з’явилися сургучеві печатки, свинцеві пломби, відбитки на пластиліні й різних мастиках і відбитки звичайних печаток на смужках паперу. Напевно кожному доводилося одержувати посилку, опломбовану трьома обламаними, напівзмазаними сургучевими печатками? Недоліки подібних методів опломбування очевидні: низька стійкість до підробки, трудомісткість установки, низька стійкість до механічного, термічного і хімічного (корозійного) впливу, неможливість обліку встановлених пломб, а найголовніше – таку пломбу легко повторити, виготовивши таку ж печатку (плашки для пломбиратора).

У наше століття високих технологій на зміну “свинцевим динозаврам” прийшли сучасні високотехнологічні номерні запірно-пломбувальні пристрої (ЗПП). Кожен такий ЗПП являє собою замкове обладнання з елементом, що охоплює (тросиком, стрічкою, дротом). Вільний кінець елемента, що охоплює, просмикується через вушка пломбованого об’єкта й надійно фіксується в замикальному пристрої.

У номерних пломбах використовують замки, що защіпаються або затягуються. Перші застосовуються в пломбах, чий пломбувальний елемент утворює петлю фіксованого розміру. Другі використовуються в пломбах, чий пломбувальний елемент може утворювати петлю довільного (мінімального) розміру, що утрудняє кримінальний доступ до пломованого об’єкта. І ті й інші замки мають високу стійкість до розкриття й не можуть бути повторно використані без видимих пошкоджень. У якості елемента, що охоплює, у номерних пломбах застосовуються пластикові дроти й стрічки, металеві стрічки, тросики й стрижні, а також спеціальний пломбувальний (кручений) дріт. Для установки номерних пломб не потрібні додаткові пристосування: обтискні кліщі, пломбиратори, печатки та ін. Усі номерні пломби легко й швидко встановлюються вручну.

На кожній пломбі в заводських умовах (лазером або термодруком) нанесений унікальний номер, який дозволяє однозначно ідентифікувати кожну пломбу. Крім номера на пломбу може бути нанесена додаткова інформація: серія, логотип компанії, номер телефону, штрих-код та ін. Подібне маркування дозволяє не тільки вести облік використання пломб, але й визначити приналежність вантажу (контейнера, вагона), і є фірмовим знаком компанії.

Номерні пломби поділяються на індикаторні й силові. Індикаторні пломби виконують тільки контрольну функцію й можуть бути легко зняті вручну або за допомогою ножиць. Силові пломби крім контрольної функції виконують ще й функцію замка. Такі пломби можуть бути зняті тільки із застосуванням спеціального інструмента.
Для виробництва номерних пломб група компаній «Укрпломба» використовує найсучасніші, екологічно чисті полімерні матеріали й метали. Це дозволяє робити пломби широкої колірної гами, робить номерні пломби механічно міцними, стійкими до термічних і хімічних впливів.

Різноманітність конструкцій номерних пломб дозволяє використовувати їх для опломбування будь-яких об’єктів: ящиків, дверей приміщень, автотранспорту, різних контейнерів, вагонів, посудин, контрольно-вимірювальних приладів, лічильників, запірної арматури тощо. А їхня стійкість до розкриття робить їх незамінними для забезпечення схоронності цінностей і безпеки в будь-якій сфері діяльності.